Norsk Engelsksetterklubb

Tue02202018

Oppdatert09:10:23 PM

Ny flott fuglehundbok

Jeg har hatt den udelte gleden av å lese Vibeke Skaars nye bok ”Fuglehunden – dressur, trening og jakt”. Boka er rett og slett glimrende og tar for seg det aller meste av det du som eier av en fuglehund kommer borti fra du får valpen i hus til du har den ferdige jakthunden. Boka bør anbefales alle som anskaffer seg fuglehund – spesielt førstegangseiere, men vi som har hatt mange hunder har også mye å lære. Boka er nyttig og veldig informativ.
 
Vibeke Skaar er profesjonell og driver Fuglehundskolen i Heggedal og det er en tvers igjennom profesjonell bok hun leverer også. Boka er skikkelig gjennomarbeidet og har meget gode forklaringer både tekstmessig og billedmessig om hva som er riktig og gal innlæringsmetode av de forskjellige dressurmomentene og treningsmomentene. Jeg har lest et anseelig antall hundebøker og dressurbøker opp igjennom årene, og jeg er ikke i tvil om at dette nok er den desidert beste. Hun påpeker viktigheten av å være tydelig i sin omgang med hunden/e og hun benytter forskjellige forsterkere i sin dressur – enten det gjelder ros eller ris. Noen er det naturlig å bruke godbit til for å forsterke de gode sidene, mens det for andre er mer enn nok med vanlig ros. Som forsterkning på den negative siden kan ordet NEI litt hardt være nok for noen, mens andre trenger et lite nakketak som irettesettelse for å forstå hva vi mener. Men det aller viktigste for å nå fram hos hundene er at rosen og risen kommer til rett tid.
 
Boka er delt inn i kapitler, men det som er bokas store styrke er at etter hvert kapittel så er det egne ”huske på” punkter, forslag til treningsprogram for de enkelte dressurmomentene og det er referert til vanlige problemer med dressurmomentet og Vibeke kommer med forslag til løsninger på de vanligste problemene.
 
Vibeke påpeker viktigheten av å ha en god grunndressur på fuglehundene og derfor er det naturlig å starte boka med et kapittel om ”Lederskap og dressur”, før hun går over på hovedkapittelet om ”Grunndressur”. I grunndressuren går hun nøye inn på ”Sitt”, ”Bli sittende”, ”Innkalling fra bli sittende”, ”Avstandssitt”, ”Dekk”, ”Innkalling”, Gå på plass/lineføring” og ”Apport”. Under apportdelen går hun inn på alt fra valpeapport til den ferdige lydighetsapportøren som henter skutt eller utlagt vilt når vi ønsker det.
Det er også et hovedkapittel om ”Trening i feltet”, som tar for seg alt fra rypevingetrening, tamfugltrening, til trening på fjellet til skuddredde hunder og trege reisere. Hun er selvfølgelig også behørig innom både jakt og jaktprøver samt at hun har noen sider der hun forklarer nærmere de ord og uttrykk som er vanlig brukt blant fuglehundeiere.
 
Roy Allan Skaret
 
**************’
Boktittel: Fuglehunden Dressur, trening og jakt
Forfatter: Vibeke Skaar
Forlag: Aschehaug
Antall sider: 256
Antall bilder: 219
Pris: kroner 399,-
Selges: I bokhandelen eller via www.fuglehundskolen.no
*****************
 

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram