Helseprosjektet, Nyheter

Oppdatert: 24. mai 2023

Vi trenger din hjelp!

Norsk Engelsksetterklubb og Norsk Gordonsetterklubb er i gang med forskningsprosjektet som omhandler sykdommene atopi (allergi), hypotyreose (lavt stoffskifte) og kloløsning.

For å kunne gjennomføre dette prosjektet så er vi helt avhengig av at dere hundeeiere/ oppdrettere sender inn blodprøver av hundene deres hvis de har fått påvist en av sykdommene ovenfor.

En helseundersøkelse vil bli gjennomført første halvdel av 2023 i samarbeid med NMBU og NKK. Det er NMBU som behandler de innsamlede data. Navn på hunder og personer vil bli behandlet konfidensielt av NMBU. Navn på hund er viktig da NMBU kan ta kontakt med hundeier og be om få tilsendt blodprøver på hunden om de finner den aktuell for dette forskningsprosjektet.

Vi håper at det er mange som deltar i denne helseundersøkelsen med alle sine hunder, et svarskjema per hund. Vi er helt avhengig av å få tilsend blodprøver av flere hundre hunder for å kunne lykke med dette prosjektet.

Kort om sykdommene som helseprosjektet skal se på:

Kloløsning er en sykdom som har vært kjent hos gordonsetter og engelsk setter siden 1980-tallet. Hundene kan miste alle klørne i løpet av noen måneder, tilstanden er smertefull og fører til nedsatt livskvalitet og jaktlyst.

Hypotyreose er en av de vanligste hormonelle lidelsene hos hund. Sykdommen oppstår når skjoldbruskkjertelen slutter å produsere tyroksin, som er et hormon. Dette hormonet er involvert i mange energikrevende prosesser i kroppen og lave nivåer fører til nedstemthet, vektøkning og pelsforandringer hos hund.

Atopi er en sykdom som påvirkes av arv og miljø. Dette anses som den vanligste formen for allergi. Hunden overreagerer på miljøallergener som husstøvmidd, lagringsmidd, ulike typer pollen, mm. Symptomene er kløe som fører til irritasjon av hud og ører hos hunder. For eksempel gjentatte ørebetennelse, såre poter og irritasjon rundt øyne.

Her er lenken til blodprøveskjem som du kan ta med til din veterinær

Helseprosjektet

Hjelp oss med innhold!

Vi er avhengig av bidrag og innspill fra flere for å få et godt og variert innhold på nettsiden. Vi setter derfor stor pris på alle bidrag og tips som kommer inn.
Les mer
© 2024 Norsk Engelsksetterklubb Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram