Info, Nyheter, Østlandet

Oppdatert: 28. april 2023

NESK – Nøsen samling

NESK ved avdeling Valdres arrangerte sin årlige vintersamling helgen 29-31. mars ved Nøsen, Vestre Slidre.
Herdis Unneland , ansvarlig for samlingen, ønsket velkommen og fortalte at hun ville takke for seg etter 18 år som distriktskontakt og 16 år som arrangør av samlingen! En stor honnør til Herdis for arbeidet hun har gjort som DK for NESK i alle disse årene!
Veiledere var i år Åke Rosèn alle dagene og Anne-Grethe Sætrang fredag og lørdag.

Marit-Hans-Uno-Anne-Anne Grethe

Føret var vekslende, med flott skiføre fredag, men gjennomslag for hundene. Lørdag og søndag med turboføre for hunder men hardt og litt vanskelig skiføre. Været var stort sett bra, sky og sol og passe vind fredag og lørdag, men noe mer vind og litt snøbyger søndag.
Anne-Grethe hadde med seg følgende ekvipasjer fredag:

Grom og Pia

ES Grom (Pia) ES Frikk (Anne) ES Trico (Turid) ES Isak (Marit) ES Uno (Hans) ES Zio (Anne-Grethe)
Vi hadde en flott dag i fjellet med ryper i stort sett alle slipp. Mange gode søkere og dyktige førere.
Alle hundene hadde stand med fuglearbeid. Frikk startet med stand i første slipp og slik fortsatte det ut over dagen. Vi fikk også sett sekundering og samstand på flere av hundene.
Spesielt kan nevnes Grom som fant fugl i alle sine slipp og hadde mange fine fuglearbeid. Isak, Uno og Zio vartet også opp med fuglearbeid og ro i oppflukt. Etter 7 timer i fint vær kunne vi oppsummere med 9 stand, 35 ryper, 1 orrhane og 2 harer.

Marit - Isak - Turid - Trico - Zio

Lørdag var det disse ekvipasjer som var med Anne-Grethe:
ES Grom (Pia) KV Zara (Frederik) ES Ronja (Knut) ES Fang (Kim Martin) Bris (Tina) Simba (Line) Thelma (Svein) Det var litt gråvær på morgenen men det ble strålende sol etter hvert. Føret var litt vanskelig siden det hadde frosset på og blitt hardt, men hundene hadde enklere forhold siden de stort sett sprang oppå skaren. Ski og staver laget mye lyd så en del ryper ble nok skremt før vi nådde frem. Flere hunder hadde sterke markeringer hvor det nok nettopp
hadde sittet ryper.

Simba - Zio - Ronja - Thelma

Alle hundene viste søk av klasse og flere vartet opp med stand og flotte fuglearbeid til tross for vanskelige forhold. Ronja hadde en enorm kapasitet og tok for seg av terrenget i god kontakt med fører, dessverre kom hun ikke i fugl. Thelma (24 mndr) hadde to fine fuglearbeid med ro som viste at 1 UK et par helger tidligere var vel fortjent. Bris vartet også opp med flott fuglearbeid på to ryper og ro i oppflukt. Unge Zara (12 mndr) viste oss sekundering og begynte virkelig å våkne når det gjelder søk. Fang tok seg også i år en tur langt opp i fjellsiden hvor en stegg satt og ertet ham. Lørdagens oppsummering ble 8 timer, 5 stand, 21 ryper, 3 orrfugl og 1 hare.

Åke:

Chila

Fredag dro jeg ut med UK-hundene ES Birk og ES Villa, AK-hundene ES Sala, Br Chila, KV Rico og ES Gyda fra parkeringsplassen nedenfor Krististølen. Birtes Svatuns Birk er en stilfull og meget energisk hund, bruker vinden bevisst, går stort, dog til tider ut av hånd. Birk kom i fugl langt ute. Ble borte lenge, men kom omsider inn. Hva skal jeg gjøre, spurte fører? Ha blikket på hunden når du ser den. Gå på høydene i terrenget, men følge ikke etter hunden. Snu den på fløyte i oversiktlig terreng uten å overdrive fløytebruken. Hjelper ikke det må du snu den før den går over høydene. ES Villa gikk et ryddig søk med god dekning av terrenget og fin vindbruk. En sympatisk jeger.
Br Chila er en fornøyelse å følge i vinterfjellet. Går hele tiden bevisst og riktig. Chila står i stilfull stand – lenger fremme ser vi 8 ryper som beveger seg. Chila får beskjed om å reise rypene. Gjør det erfarent og prøver å holde dem på bakken. Rypene letter og Chila er helt patent. Senere viser hun igjen et nytt og flott fuglearbeid. Har du en oppskrift på hva jeg skal gjøre med hunden fremover? spør eier. Nei, den er premiert på jaktprøve flere ganger, følg det samme sporet, svarer jeg. Knut Perssons Sala har jeg observert på Nøsen-treningen i flere år. Hun har alltid har vært en intens og stort gående hund, men var ikke i slag i dag. ES Gyda er også en gammel kjenning. Går kraftfullt og er meget sterk. KV Rico var til tider noe hemmet av føret, men ble mer intens ut på dagen. Hadde dagens siste slipp som varte lenge.

Stående lunsj lørdag

Lørdag dro vi til Flya - et lavtliggende terreng, med AK-hundene ES Frikk, ES Uno, ES Lago, ES Isak, ES Nya og ES Gyda. Føret var rimelig bra da vi startet – senere gjennomvått hvor sneen rakk oss til knærne. Uno og Frikk er to hunder jeg kjenner godt. I fjor gikk Uno med meg i tre dager i delvis tungt føre. En av de beste unghundene jeg hadde sett på mange år, bemerket jeg. Frikk sammen med Lago var i fjor også fremragende hunder. Uno og Frikk så vi lite til i den tette skogen innledningsvis. Det ble ikke stort bedre i mer åpent terreng hvor begge hadde sjanser på fugl. Førerne fikk klar melding om hva som måtte gjøres. Vi så ikke mye fugl denne dagen. ES Isak, med sin entusiastiske fører, jaktet inspirert i alle sine slipp. Gyda det samme. Lago, som nu var 9 år, slet på det tunge føret. Vi passerte bekken Flisa som vi senere på dagen måtte gå over igjen på tynne snebroer. Virkelig underholdende. Vi ser Isak i en standlignende positur. Sannsynligvis er Frikk lenger fremme og så vi ser ham i intens stand. Frikk reiser presist rype og tar seg en liten runde. Nya startet dagen noe forsiktig, men gikk seg opp ut på dagen. Vi valgte å gå i nærheten av skiløypene på hjemtur til bilene.

Zio og Zara

Søndag gikk vi igjen høyt med unghundene Birk, Trico og Bark, AK-hundene Isak, Lago og Func. Føret var delvis hardt noe alle hundene utnyttet. Det var ikke mange ryper vi observerte. Trico og Bark åpnet dagen. Trico elegant i fine slag og god bruk av vind, Bark intenst, store slag og meget bevisst vindbruk. Bark fikk mange slipp og jeg spurte fører hvordan hun ønsket å forme hunden fremover idet jeg antydet at Bark i dag søksmessig, hadde vist alle de kvaliteter vi kan ønske av en unghund. Jeg fikk ikke noe klart svar. Senere fikk Birk gå alene. Eier hadde brukt fridagen godt. I åpent terreng stoppet hun hunden med fløyten og gikk noen skritt i den retning hun ville hunden skulle søke. Den elegante Lago var en fornøyelse å følge i alle sine slipp, dog noen ganger tilnærmet ut av hånd. Nedover i bratt lende finner vi ham i stilfull stand, dernest presis reis av rype. Funk, og særlig Isak, gikk meget godt, men ønsket tidlig å returnere til bilen.

Lago og Kvikk

Gjennom tre dager har jeg fulgt interessante hunder og entusiastiske eiere/førere det har virkelig vært en fornøyelse. Flere av deltagerne har deltatt tidligere. Det oppfatter vi som at NESKs treningssamling på Nøsen fungerer.

Hjelp oss med innhold!

Vi er avhengig av bidrag og innspill fra flere for å få et godt og variert innhold på nettsiden. Vi setter derfor stor pris på alle bidrag og tips som kommer inn.
Les mer
© 2024 Norsk Engelsksetterklubb Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram