Info, Nyheter, Vestlandet

Oppdatert: 28. april 2023

Snøreløping med engelsk setter

Løper  Paal Mindaas-Strand med James Dean

 

NESK.no har fått et aktivt par fra Bergen til å skrive om snøreløping hvor de deltar med sin engelsk setter James Dean.

Snøreløping er en morsom og sosial aktivitet for både hund og eier. Det er ingen krav til fysisk form, rase eller forkunnskaper, dette er en aktivitet alle hunder kan bli med på. Vi ble først kjent med snøreløping etter at vi fikk vår første Engelske setter, Renåfjellets James Dean. En kollega med mye erfaring fra både snøreløping og skikjøring med rasen Greyster startet gruppen «I form med trekkhund» på Facebook. Vi ble med på en trening og skjønte fort at dette var noe både hund og eier trivdes med og vi ble raskt en del av snøreløping miljøet i Bergen.

Vi har fellestreninger 1 gang i uken og det legges opp til morsomme og effektive treningsøkter for både to og fire bein. Det er fokus på motivasjon for trekk, trekkdressur og fysisk trening tilpasset ditt og din hund sitt nivå.
En treningsøkt består gjerne av oppvarming og så bakke-intervaller, antallet er valgfritt, men det anbefales minst 10 drag. Det jobbes mye med passeringer, da er det er viktig at hunden kan løpe forbi/bli forbi løpt uten å ta kontakt med de andre hundene. Kommandoer som «forbi», «høyre»,» venstre» brukes mye.

Utenom fellestreninger har vi 3-4 individuelle økter i uken der vi løper på variert underlag. Asfalt og turstier egner seg godt til å øve inn forbi passeringer, her er det høyt tempo og mange utfordringer for hunden når det kommer til passering av andre hunder, mennesker, sykler etc. Det er viktig å bruke kommandoene og være konsekvent.
Vi løper også mye opp og ned de syv fjell i Bergen. Oppover trener vi styrke og utholdenhet, mens nedover setter vi hurtighet, balanse og samhandling med hund i fokus. I de bratteste partiene skal hunden lystre kommandoen Bak/rolig dette for å unngå farlige situasjoner og gi deg som løper full kontroll over terreng og tempo. Vi bruker aktivt hendene våre i trekklinen slik at vi kan styre hunden sammen med kommandoen vi gir og bremse ned om hunden løper for fort. Husk at du driver på med lagarbeid og ros hunden mye underveis.

Når det kommer til utstyr så trenger man sele til hunden, line med strikk og et magebelte + klær og sko til løping.
Treningen er gratis, og man trenger ikke medlemskap for å delta på treninger. For å være med i nasjonalt mesterskap og NM-klasser må man ha lisens og representere en klubb.

Etter noen måneder med trening følte vi oss klar for å ta steget opp og bli med i konkurranser. Vi ble medlem i Bergen Trekkhund klubb og snart var målet Norgesmesterskap på hjemmebane.
Oppkjøring ble gjort i NM løypene og vi ble godt kjent med løypen på 3,6 km. Litt konkurranse erfaring fikk vi også da Vom dogrun ble arrangert i Bergen 13 august. Her fikk vi bekreftet at både formen og kommandoer satt godt inne og vår flott Engelske setter James Dean stakk av med seieren. Dette gav selvsagt enda mer motivasjon og selvtillit til NM.
23 oktober stod vi klare på startstreken i skikkelig Bergensvær sammen med 9 andre konkurrenter. Deltageren startet med 1 minutts mellomrom.
Nivået var høyt og som eneste Engelske setter på startstreken så var vi godt fornøyd med en lovende 6 plass. Vinneren av løpet kvalifiserte se til EM  i Tyskland i november og viser at snøreløping er en stor sport både i inn og utland.

Alt i alt så kan jeg trygt si at settere er sterke, hurtige og godt egnete trekkhunder som kan konkurrere mot de beste. Gleden de viser når trekkselen kommer på og ikke minst den fornøyde og glade hunden du får etter treningen er motivasjon nok i seg selv.

Jeg vil oppfordre alle med hund uansett rase om å gi snøreløping en sjans, jeg kan love at det blir moro, kaotisk, spennende og kjempegøy for alle sammen. Ikke minst er det en flott mulighet til å sosialisere både deg og hunden din på og skape nye vennskap og kontakter.
Det finnes mange Trekkhund klubber rundt om i Norge og mange lavterskel grupper på Facebook som tilbyr trening for alle.
Håper å se flere settere på startstreken ved neste konkurranse.

Pia-Helen og Paal Mindaas-Strand

NESK gratulerer!

 

Hjelp oss med innhold!

Vi er avhengig av bidrag og innspill fra flere for å få et godt og variert innhold på nettsiden. Vi setter derfor stor pris på alle bidrag og tips som kommer inn.
Les mer
© 2024 Norsk Engelsksetterklubb Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram