Nyheter, Nord-Norge

Oppdatert: 28. april 2023

Engelsk setter Abby med ærespris på skog

C.I.T. N JCH NMFHv-18 Abby til Johnny Brattbakk fikk Ærespremie på skogen til Harstad og Vesterålen FK sin prøve i Gausvik første prøvehelga.
1.AK m/Æp er den høyeste premien en kan ta på skogen. På skogen så kan en tildele ÆP (ærespremie) for særdeles fremragende arbeid kan gis som et kvalitetstillegg til 1. AK. ÆP på skogsfuglprøve kan bare tildeles hvis hunden under prøven har vist rapport. Rapport er nødvendig, men ikke tilstrekkelig for å dele ut ÆP. Hunden må også ha vist fremragende kvaliteter i alt som ligger til grunn for premiering for at utmerkelsen skal vurderes tildelt. Rapport er at hunden har funnet fugl og tatt stand uten at jeger/fører har oppfattet dette fra sted han befinner seg i øyeblikket. Etter kortere eller lengre tid trekker hunden seg ut av stand og oppsøker jegeren for å-meddele at nå har den funnet fugl og tar med seg fører opp i situasjonen og presenterer en ny stand. Så det er en særdeles klok og dyktig hund som klarer denne prestasjonen. I kritikken til Abby så står det "Blir borte i siste slipp, etter noe leting så kalles Abby inn. Kommer inn og rapporterer, går ut og finnes i stand. Reiser på føreres ordre djervt og presist, er komplett rolig i oppflukt og skudd."
Abby er internasjonal jaktchampion og vant NM-vinter i 2018 med et kanon fuglearbeid. Abby ble tildelt CACIT under NM-vinter. Abby har også CACIT fra en VK i Kautokeino i 2017.
Det er en oppgang i at flere viser frem sine engelsksettere på skogen og det viser seg at de beste høyfjellshundene mange ganger er glimrende skogsfuglhunder. En av Norges mest vinnende fuglehund N SE UCH N JCH NMFH03-05 Berkjestølen's Hi-Treff hadde flere 1AK Skog. Men det er utrolig få som har flere CACIT på fjellet og ÆP på skogen. En annen hund er irsksetteren INT N S JCH Gagganjunis Nieida, hun har også CACIT og Res.CACIT samt Æp på skogen. Gordonsetteren NUCH NJCH NJ(K)CH NMFS-17 Trixie har også CACIT og Res.CACIT samt Æp på skogen. Så dette er noe svært sjeldent og det viser hvor utrolig god hunden er.
Johnny sier at Abby er et naturtalent, slik er jo det med de beste hundene, de er rett og slett født gode. Johnny er tilhenger av Anders Lundins måte å gjøre ting på, det er med andre ord klare kjøreregler for Abby.
Abby ble kjøpt av Hege Hasvold og Lars Eie i Bardu, som ikke har et eget kennelnavn, og kullet var en gjenparing av noe som ble svært vellykket første gang. Kullsøster Tzara til Ulf Antonsen som vant Artic Cupen i 2013 og ble Norges beste unghund, kom fra det første kullet og har avlet godt. Mor til Abby er Tøttadalen's Dråpe som er kullsøster til Tøttadalen's Kaisa som vant NM lavland i 2013. Far er NJCH Harodalen's Figo til Arnfinn Abrahamsen. Figo var en hund som sanket premier jevnt og trutt på hjemmebane og har ikke behøvd å reise langt får å ta dem nødvendige premiene.
Det utrolig morsomt at engelsksetteren kan vise frem en slik fin hund som Abby og det er bare å ta av seg hatten for det denne ekvipasjen har klart å oppnå.
NESK gratulerer!

Hjelp oss med innhold!

Vi er avhengig av bidrag og innspill fra flere for å få et godt og variert innhold på nettsiden. Vi setter derfor stor pris på alle bidrag og tips som kommer inn.
Les mer
© 2024 Norsk Engelsksetterklubb Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram