Helse

Oppdatert: 28. april 2023

PRA-testing av valpekull

Det er fokus på å redusere forekomsten av PRA. Engelsksetteren er en veldig god jakthund og det det ønsker vi at den fortsatt forblir. Det er viktig for engelsksetteren at gode individer brukes i avl. En kan pare en PRA-bærer med en fri da dette ikke vil gi syke avkom, men en skal ikke pare to PRA-bærere. Det er mange egenskaper som legges i vektskåla når en avlshund skal velges til en tispe og da er det viktig det fokuseres på de jaktlige egenskaper som rasen trenger og ikke så mye om en hund er bærer eller ei.

I valpekull hvor en av foreldrene er PRA bærere oppfordrer NESK Avlsråd oppdrettere til å teste valpekullet.

For å få dette gjort på en fin måte så er det lurt å forhåndsregistrere valpene så de har registreringsnummer. Alle valpene vil da bli registret på oppdretter. Når valpene blir solgt så kan hundenavn og eier byttes om til valpekjøper. Se nytt elektronisk registreringssystem.

Hos veterinæren tar du blodprøver av alle valpene når de har passert 6 uker. Samtidig ID merkes de (som nå er obligatorisk før levering). Ved at valpene chip merkes i forbindelse med at blodprøvene tas,  sikres også identiteten på resultatet Det kan også være greit å benytte dette besøket til en helsesjekk med tilhørende helseattester.

NVH har kommet opp med en pris for å PRA teste hele valpekullet. Prisen er 2000 kr + MVA under forutsetning at:

  • Valpekullet er etter gentestede foreldre / foreldre med kjent bærerstatus ved parring
  • Prisen gjelder hvis NVH kan sende et svar og faktura til oppdretter.

Last ned skjema fra "Min Side".

Du finner mer informasjon om PRA her.

Hjelp oss med innhold!

Vi er avhengig av bidrag og innspill fra flere for å få et godt og variert innhold på nettsiden. Vi setter derfor stor pris på alle bidrag og tips som kommer inn.
Les mer
© 2024 Norsk Engelsksetterklubb Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram